Tom Sas schrijft boek Holland Neutraal


Afgelopen zaterdag 27 oktober 2018 verscheen, tijdens een bijzondere filmvertoning in het Theater aan de Parade, het boek Holland Neutraal. De Nederlandsche Leger- en Vlootfilm. Dit boek is geschreven door docent geschiedenis aan de Pierson Tom Sas.

Tom Sas schrijft boek Holland Neutraal

In het voorjaar van 1916 besloot de Nederlandse regering het nieuwe medium film in te zetten om de gereedheid van het gemobiliseerde leger en vloot in beeld te brengen. Deze eerste Nederlandse regeringsfilm was bedoeld om de eigen bevolking inzicht te geven in het dagelijks leven in de gemobiliseerde eenheden en om aan het buitenland de boodschap over te brengen dat de krijgsmacht gereed was de Nederlandse neutraliteit te verdedigen.


Tom Sas vond tijdens zijn onderzoek de originele speellijst van de muziek. Deze lijst droeg hij over aan de dirigent Sjef Ipskamp die er een arrangement voor de Koninklijke Harmonie voor schreef. Afgelopen zaterdag werd, na een inleidende lezing door Tom Sas, de film vertoond en muzikaal begeleid door de Koninklijke Harmonie met de muziek uit 1917. Een uniek evenement dat dinsdag 30 oktober wordt herhaald in het Theater aan de Parade.


Tom Sas tijdens zijn lezing in het Theater aan de Parade (foto: Frank van der Heyden)Terug naar nieuwsoverzicht