In het theater met de West Side Story: wat een feest!

Het kan niemand in de school ontgaan zijn: afgelopen week stond voor veel leerlingen en collega’s in het teken van onze eigen en, sinds lange tijd, allereerste schoolmusical.

Drie dagen en avonden brachten wij als productieteam door met onze geweldige cast, band en crew.. en wat hebben we daar allemaal van genoten! Na een jaar hard werken konden we ons geen betere finale wensen. En dat in de grote zaal van de prachtige Verkadefabriek!

Terugblik

Op maandag 5 juni startten we met het opbouwen van het decor en het inregelen van de techniek. Dit was erg veel werk, want we hadden een professioneel lichtplan en werkten met behoorlijk wat microfoons, zenders en een liveband. De technici van de Verkadefabriek hadden er een hele kluif aan! Ondertussen werden grime, haar en kleding in orde gemaakt en werden de kelen opgewarmd. We aten samen in Willem II en ’s avonds was de generale repetitie, waarbij al enkele collega’s en ouders kwamen kijken. Een goede en leerzame start, maar de lijst met verbeterpunten was aanzienlijk.

De volgende dag druppelden de leerlingen vrolijk weer binnen, vol spanning voor de eerste ‘echte’ voorstelling. Zenders werden aangebracht, grime, kleding, haar.. de leerlingen werden er al bedreven in. Deze eerste voorstelling speelden we voor een zaal vol leerlingen van leerjaar 1 en 2 en begeleidende collega’s. Dat vonden we best een uitdaging, om zoveel pubers zo lang te blijven boeien.. Maar het ging fantastisch! De leerlingen volgden de show aandachtig, reageerden op de juiste momenten en kwamen enthousiast en soms zelfs onder de indruk weer naar buiten. Complimenten aan de leerlingen en ook aan de begeleidende collega’s! We namen wat rust (verspreid door de Verkadefabriek lagen leerlingen een dutje te doen) en laadden ons op voor de tweede voorstelling met een heerlijke maaltijd en een hoop lol.

Die avond was de première! De zaal zat bijna helemaal vol ouders, vrienden, bekenden.. en ook dit zorgde voor de nodige zenuwen achter de schermen. Maar daarvan was niets te merken toen het eerste nummer (een bewerking van Beat it van Michael Jackson) eenmaal was ingezet: concentratie en plezier spatten van het toneel af!

Woensdag was de derde voorstelling en we voelden ons al echt thuis in het theater. We merkten dat de onderlinge band tussen leerlingen zich verder verdiepte. Iedereen was op z’n gemak en er werd veel gelachen, maar op de juiste momenten ook heel serieus en professioneel gewerkt. Wat kunnen deze leerlingen veel aan! Ook de tweede middagvoorstelling voor leerlingen uit leerjaar 1 en 2 was een groot succes. De cast begon steeds beter te spelen en de voorstelling werd beter en beter. Toen ook deze groep leerlingen en collega’s het theater met een glimlach verliet, begon het bij ons te dagen dat we nog maar één voorstelling in het verschiet hadden! De nodige traantjes werden al gelaten en mooie gesprekken werden gevoerd. We zijn zo’n hechte groep geworden door het jaar heen en deze laatste dagen hebben dat alleen maar versterkt.

De slotvoorstelling was mooi en ook een beetje emotioneel. Voor de laatste keer deze mooie liedjes zingen, deze toffe scènes spelen en samen een topprestatie neerzetten. De ontlading na het dankwoord van Lucien was dan ook groot. Er werd wat afgeknuffeld en overal vloeiden traantjes van blijdschap, geluk, trots en ook een beetje verdriet dat het nu echt klaar is.

Wat zijn wij apetrots op deze fantastische groep leerlingen en collega’s! Wat zijn we dankbaar dat we de mogelijkheid hebben gekregen om muziek en podiumkunsten weer terug op de kaart te zetten op de Pierson! En wat hebben we er veel mensen mee bereikt en geraakt. Heel veel dank aan iedereen die ons (veelal achter de schermen) heeft geholpen met techniek, decor, foto’s/film maken, grime, kleding, souffleren, kaartverkoop, etc.! Jullie zijn goud waard!

Ervaringen

We vroegen aan onze deelnemers wat de musical voor hen had betekend, en de antwoorden waren hartverwarmend. Enkele voorbeelden:

  • ‘Het was het beste wat ik op deze school heb meegemaakt.’
  • ‘We zijn zo hecht geworden met z’n allen. Je wordt veel sterker qua sociale kanten en het is mij ook minder gaan boeien wat mensen van me vinden door musical.’
  • Het was een hele mooie ervaring. Ik heb super veel geleerd en gelachen en zoveel lieve mooie mensen leren kennen. De musical was voor mij iets waar ik op terug kon vallen en ik vind het mooi om te zien hoe het zich ontwikkeld heeft naar een super mooie show. Ik ben heel erg dankbaar en gun iedereen deze ervaring.’
  • ‘Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen.’
  • Naast dat het een hele leuke ervaring was, heb ik er ook heel veel nieuwe mensen leren kennen. Zelf vind ik het lastig om sociale contacten te leggen en door musical is mij dat wel gelukt en heb ik er nu een paar vriendinnen bij. Dit is voor mij heel waardevol.’
  • ‘Ik kon tijdens de musical meer mezelf zijn.’
  • ‘Een onvergetelijke muzikale ervaring en een vaste herinnering van mijn middelbareschooltijd! (En zeker voor herhaling vatbaar)’

Gespot in de media

Onze musical is gespot door de Bossche media!

Lees hier het online nieuwsartikel: Leerlingen ds. Pierson College schitteren in de Verkadefabriek