Pierson Collegetour met NOS-radioverslaggever en oud-leerling Martijn van der Zande


Dinsdagmiddag zit de aula vol met enthousiaste leerlingen van Atheneum 4, 5 en 6 en Havo 4 en 5 voor de Collegetour met Martijn van der Zande. Martijn is radioverslaggever bij de NOS en heeft van 1989 tot en met 1995 op de Pierson gezeten. Net zoals Collegetour op tv, stellen de leerlingen hun eigen vragen, die voorbereid zijn tijdens de les Nederlands in de klas.

Pierson Collegetour met NOS-radioverslaggever en oud-leerling Martijn van der Zande

De leerlingen stellen gerichte vragen als ‘Wat was uw inspiratie om journalist te worden?’ (Jennifer). Martijn geeft aan dat dit van jongs af aan zijn droom was (nadat de gebruikelijke brandweerman en politieagent de revue hebben gepasseerd).

Op de vraag hoe hij bij de NOS terecht is gekomen, antwoordt hij het volgende: “Ik wilde Journalistiek in Tilburg studeren maar werd het eerste jaar uitgeloot. Op aanraden van een vriend ben ik toen Nederlands gaan studeren, maar dat bleek niet de juiste keuze voor mij. Na een tussenjaar in Australië te hebben doorgebracht, heb ik het opnieuw geprobeerd en werd ik wel aangenomen. Mijn stage heb ik gelopen bij de televisie van NOS en na mijn stage ben ik meteen in dienst genomen. Na 5 jaar kwam er een plek vrij als verslaggever bij de radio en ben ik dat gaan doen.”


Pim en Sterre: “Zijn er reportages die u zijn bijgebleven?”

Martijn: “Grote gebeurtenissen als MH17 en het ongeval met de Stint in Oss, blijven je altijd bij. Maar het tempo is erg hoog, dus soms ben ik al vergeten wat ik vorige week heb gedaan.”


Op de vraag van Inge wat het meest waardevol is dat Martijn heeft geleerd in zijn jaren bij de NOS, antwoordt hij het volgende: “Het meest waardevolle dat ik heb geleerd is hoe creatief jongeren kunnen zijn en hoe goed zij hun gedachten kunnen verwoorden. Zij kijken vaak anders naar dingen en ik vind het erg knap hoe ze dit weten om te zetten naar woorden. Neem nu bijvoorbeeld het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) dat opkomt voor de rechten van scholieren. Ik vind het bewonderenswaardig dat leerlingen van 16, 17 jaar zich daarvoor inzetten.”


Uit de veelheid van vragen stelt Linn een heel  belangrijke vraag voor leerlingen die ook graag Journalistiek willen studeren: “Hoe kan ik mij nu al voorbereiden op de studie Journalistiek?”

Martijn: “Door te gaan schrijven voor een schoolkrant als bijvoorbeeld Pierson Bulletin of de vereniging waarvan je lid bent. Ook kan je je melden bij de regionale omroep en vragen of ze daar een stageplek hebben. Daarnaast zou je kunnen proberen om een bekende Nederlander te interviewen, bijvoorbeeld Jochem Myjer nadat hij een optreden in de schouwburg in Den Bosch heeft gedaan. Op die manieren kan je alvast een hoop ervaring opdoen.”Terug naar nieuwsoverzicht