Pierson-docenten schrijven geschiedenis


Afgelopen vrijdag 26 oktober 2018 werd in het stadhuis van 's-Hertogenbosch een symposium gehouden met als titel Impressies van 's-Hertogenbosch tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Pierson-docenten schrijven geschiedenis

Na een ochtend met vijf lezingen werd het eerste exemplaar van het boek 's-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog aangeboden aan burgemeester Jack Mikkers. Met historici Henk van der Linden, Jac. Biemans en geschiedenisdocent Tom Sas van het Pierson College aan het roer, hebben in totaal achttien auteurs zes jaar onderzoek gedaan om tot dit boek te komen. Het resultaat is een 600 pagina’s tellend boek met 24 hoofdstukken over onder andere militaire, sociaaleconomische en culturele zaken.


Oud-docent geschiedenis Jan-Willem te Winkel van de Pierson schetst in zijn bijdrage hoe 's-Hertogenbosch er in 1914, het eerste oorlogsjaar, voorstond. Voormalig docent Frans Joop Boelens schreef een hoofdstuk over een familielid, de Belgische geïnterneerde militair Gustav Scolier.


De auteurs van het boek samen met burgemeester J. Mikkers (foto: Henk van Esch).


Michael van den Broek, geschiedenisdocent aan de Pierson, droeg bij aan het boek met als onderwerp 'Bedrijfsleven en werkgelegenheid in

's-Hertogenbosch tijdens de Eerste Wereldoorlog'. Tom Sas schreef in totaal zes hoofdstukken, waarvan twee in co-auteurschap, over onder meer de militaire aanwezigheid in de stad, het beleid van de burgemeesters en de opvang van Oostenrijkse vluchtelingen.Terug naar nieuwsoverzicht