Wout Hordijk Solidariteitsfonds

Eind 2016 heeft het ds. Pierson College een fonds gestart: het Wout Hordijk Solidariteitsfonds.  Het gebeurt soms dat ouders van leerlingen niet in staat zijn om de kosten van leermateriaal, onderwijsactiviteiten en/of vervoer te betalen. Bestaande (externe) fondsen of subsidies kunnen helaas niet altijd (financiële) hulp of ondersteuning bieden. We proberen samen het probleem van kinderarmoede te bestrijden. Door dit fonds kan in die gevallen via de directie een beroep gedaan worden op een financiële bijdrage. Daarmee wordt er een sociaal vangnet gespannen. Gewoon omdat ieder kind recht heeft mee te doen!

Het fonds draagt de naam van Wout Hordijk, die vanaf 1976 als waarnemend rector, conrector en docent scheikunde aan het ds. Pierson College verbonden was. Een man met passie en een enorme inzet voor het onderwijs, leerlingen en medewerkers. Hij zette zich met hart en ziel in voor de Pierson. Hij had oog voor de mogelijkheden van ICT en zorgde voor moderne leermiddelen die voor iedereen beschikbaar moesten zijn. De leerling die aan zijn toekomst bouwt, heeft dit nodig, vond hij. Hij realiseerde ook het nieuwe schoolgebouw, gericht op vernieuwend en duurzaam onderwijs.  Sociaal bewogen en vanuit een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, zette hij zich in voor gelijke kansen voor ieder kind.  

In november 2016 overleed Wout Hordijk aan de gevolgen van een verkeersongeval op de leeftijd van slechts 68 jaar. Het fonds draagt de naam van Wout Hordijk, omdat de doelstelling van het fonds in zijn geest is. Via zijn naam zullen nog generaties lang leerlingen financieel ondersteund worden bij het leren om zo een basis te leggen voor een kansrijke toekomst.  

Het fonds kent een reglement en wordt beheerd door het ds. Pierson College. De ANBI status voor goede doelen is van toepassing, waardoor schenkingen aan dit fonds in aanmerking komen voor belastingaftrek. Naar verwachting zal het fonds ook in de toekomst mogen vertrouwen op bijdragen van velen, die net als Wout Hordijk, overtuigd zijn dat onderwijs voor kinderen het verschil maakt en dat ieder kind telt!

Een beroep doen op het fonds

Uitsluitend ouders (met een laag inkomen) van onze leerlingen kunnen een beroep doen om een bijdrage uit het fonds. De aanvraag moet altijd lopen via de afdelingsleider, die dit dan bij de directie kan inbrengen. De afdeling financiën heeft hierin een adviserende rol (zij weet vaak meer van de financiële situatie bij de ouders).

Een bijdrage doen aan het fonds

Donaties aan dit fonds (en die maak je gewoon over naar het bankrekeningnummer van school: NL95 INGB 0675 3648 84) zijn als particulier aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, omdat onze school een zogenaamde ANBI-stichting is (wij streven geen winst na).

1. Door overmaking van een “gewone” gift

Deze gift kan aftrekbaar zijn, dit is afhankelijk van de drempel (meerdere aftrekbaar) die voor ieder geldt (percentage afhankelijk van inkomen). Heb je (veel) andere giften, dan kan dit een mogelijkheid zijn.

2. Door periodieke schenking (model-overeenkomst) – vooral als je relatief weinig andere giften hebt. De gift is dan volledig aftrekbaar.