Debatclub wint de beker voor de ‘Beste Nieuwkomer’

Afgelopen vrijdag 17 november waren de voorrondes van het NK debatteren op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Onze leerlingen, die sinds eind september de debatclub ‘Retorica’ vormen, hebben daar laten zien wat ze nu al in hun mars hebben.

Stelle heeft deze dag heel veel geleerd als leerling-jurylid en Huub is een ervaring rijker door deel te nemen aan de troublespeech.
De andere vijf leerlingen (Sam, Sara, Victor, Michiel en Amina) vormden samen het debatteam en zij zijn in drie rondes met leerlingen van andere scholen in debat gegaan over de volgende stellingen:

  • Elke scholier moet na de middelbare school eerst een beroepsopleiding volgen.
  • De inzet van volledig autonome wapensystemen in oorlogen doet meer goed dan kwaad.
  • En de improvisatiestelling: Het stemrecht moet bijgesteld worden naar 16 jaar.

Wij hebben de leerlingen afgelopen vrijdag elke ronde zien groeien doordat ze na elke ronde de persoonlijke feedback hebben opgezogen en deze meteen hebben ingezet bij het volgende debat. De jury heeft dit ook gezien en bij de prijsuitreiking bleek ze onder de indruk van onze beginnende debaters: de beker voor ‘Beste Nieuwkomer’ mocht dan ook mee naar ‘s-Hertogenbosch.

We zijn ontzettend trots op onze debaters! Op naar nog meer energiegevende woensdagmiddagen en veel leerzame debattoernooien.